Dry needling is een nieuwe behandelvorm binnen ons centrum, geschikt voor zowel acute als chronische pijn door spierverhardingen.

Dry Needling


Therapeut:
- Bernd-Jan Vogelaar
Dry Needling is een nieuwe behandelvorm binnen ons centrum die erg bruikbaar is bij het bestrijden van pijn in spieren. Het is een behandeling waarbij pijnlijke plekken in spieren door middel van zeer dunne naaldjes behandeld worden. Spierverhardingen worden langdurig ontspannen door het gericht prikken met een naaldje in de spierknopen. Deze spierknopen veroorzaken vaak pijn op afstand, op een andere plaats dan waar de oorzaak van de pijn zit. Hierdoor kan door dry needling de pijn rondom de spierverharding verminderen of verdwijnen.
De klachten

Bij de volgende klachten kan dry needling een uitkomst bieden:
  • Acute klachten door bijvoorbeeld een ongeluk of verkeerde beweging
  • Chronische klachten door een verkeerde houding
  • Pijn door overbelasting
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus of hernia
  • Andere klachten die te maken hebben met blessures, overbelasting, stress, fysieke afwijkingen en verkeerde houdingen
Dry needling is niet voor alle klachten geschikt, er wordt altijd onderzocht en overlegd of het voor uw klachten de juiste behandelvorm is.
De behandeling

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal eerst door middel van een gesprek en onderzoek uw klachten vaststellen. Er wordt specifiek gekeken naar de spierverhardingen die de pijn veroorzaken, omdat de behandeling erg lokaal is. Na het lokaliseren van de pijnpunten wordt een zeer dun naadje in een spierknoop geprikt, ook wel bekend als een triggerpoint - het is de plek waar de 'pijn op afstand' door wordt getriggerd. Er wordt geen vloeistof ingespoten, vandaar de naam dry needling, maar het prikje op zichzelf zorgt ervoor dat de spierverharding zal ontspannen.

Het naaldje is zo dun dat het prikken niet tot nauwelijks voelbaar is. Wanneer het triggerpoint aangeprikt wordt kan het zijn dat de spier zich aanspant, wat aanvoelt als een licht krampgevoel, waarna de spier zich vrijwel direct weer ontspant. Als u de bekende pijn of uitstraling voelt, dan is succes verzekerd en zal de spier soepeler worden. Vaak voelen de spieren die behandeld zijn met deze techniek nog even na de behandeling wat vermoeid aan.

Dry needling is geen op zichzelf staande therapie, maar een toevoeging aan de reguliere fysiotherapie. Dit betekent dat dry needling wordt aangevuld met andere therapievormen zoals oefentherapie, mobilisatietechnieken en tapetechnieken.
 
  Specialisaties Fysiotherapiepraktijk
Fysiotherapie
Manuele therapie
Oedeemtherapie
Orofaciale therapie
Bekkentherapie
Looptraining perifeer vaatlijden
Echografie
Shockwave therapie
Andullatietherapie
Dry Needling
Mimetherapie