Osteopathie is een geneeswijze waarbij de oorzaak van de verstoring in de balans van het lichaam behandeld wordt.

Osteopathie

OsteoGroep
Wat is osteopathie?
De beweeglijkheid is het uitgangspunt van ieder osteopatisch onderzoek. Zo veroorzaakt een geblokkeerd gewricht vaak pijn door verhoogde spanning van omliggende spieren, banden of gewrichtskapsels. Vaak ondervindt ook de omgeving nadelige gevolgen. Een bewegingsbeperking in een heupgewricht kan lage rug- of knieklachten veroorzaken. Een geblokkeerde rib kan niet alleen de beweeglijkheid van de borstkas maar ook de beweeglijkheid van het schoudergewricht nadelig beïnvloeden.

Ook bloedvaten, zenuwen en organen moeten kunnen bewegen. Bewegingsverliezen van omliggende vliezen/bindweefselstructuren (na operatie(s), ontstekingen, trauma(s), etc.) kunnen de aanvoer van zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen maar ook de afvoer van het zuurstofarme bloed en afvalstoffen benadelen. Een afname van de weerstand en een vertraagd herstel na bijvoorbeeld een ongeval zijn vaak de gevolgen. In de praktijk registreren we frequent buikkrampen of lage rugklachten als gevolg van bijvoorbeeld een blindedarmoperatie in het verleden.

Bewegingsverliezen in ons lichaam worden zoal veroorzaakt door overbelasting (sport/werk), ongevallen, ontstekingen, verklevingen (operatie(s)) of een verkeerde voeding. Osteopaten zijn opgeleid om alle bewegingsverliezen in het menselijk lichaam voor jong en oud in kaart te brengen via onderzoek van het houdings- en bewegingsapparaat, de inwendige organen met hun ophangstructuren en het zenuwstelsel. Als eenmaal vastgesteld is welke structuur verantwoordelijk is voor de klachten, gaat de osteopaat op zoek naar de oorzaak van de klachten. Diepgaande kennis van de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie is hiervoor noodzakelijk.

Indicaties
Lichamelijke en/of mentale klachten ontstaan als de optelsom van aangeboren en verworven letsels teveel is geworden. Dit is het moment dat het opvangvermogen van het lichaam tekort gaat schieten. Hetgeen zich manifesteert in een signaal cq. klacht op een voor die personen kwetsbare plaats (hoofd, rug, buik, etc.). Op dit moment kunt u overwegen een osteopaat te raadplegen.

Klachten waarmee u o.a. terecht kunt bij de osteopaat:
  • (Chronische) rug of nekpijn, whiplash
  • Uitstralende pijn in arm of been
  • Slechte darmwerking, buikpijn
  • Menstruatiestoornissen
  • Zwangerschapsklachten
  • Hoofdpijn, migraine
  • (Langdurige) sportblessures
  • Pijnklachten tgv verklevingen na buikoperaties
Behandeling
Na het onderzoek gaat de osteopaat over tot de behandeling, waarbij altijd rekening met de belastbaarheid van de patiënt gehouden wordt. Ogenschijnlijk werkt de osteopaat alleen aan de buitenkant van het lichaam. In werkelijkheid worden ook de diepere weefsels behandeld. Bij een behandeling neemt de osteopaat die delen van het lichaam onder handen, die de klacht veroorzaken. Dit doet hij door weefsels (bijvoorbeeld gewrichten, spieren en bindweefsels rond de organen) te bewegen met de handen. Via een zachte (lichte rek) of stevige benadering (manipulatie) bewerkstelligt de osteopaat via de handen ontspanning en bewegingswinst waardoor de vloeistofstromen (bloed, lymfe, hersenvocht, etc.) weer gaan stromen en het zelfgenezende vermogen doorkomt.
Naast het behandelen zal de osteopaat u ook inzicht geven in de oorzaken van de verstoring binnen het lichaam. Hierbij kan de osteopaat u voedings- en leefadviezen meegeven. Binnen 3 à 4 behandelingen moeten er resultaten merkbaar zijn, zo niet, wordt een andere passende oplossing gezocht.
OsteoGroep
De OsteoGroep is een professionele samenwerkingsvorm van vijf zelfstandige osteopaten werkzaam op zes praktijklocaties in de regio Zuid Holland – Zuid. Een ieder werkt intensief samen met andere disciplines in de gezondheidszorg. Bij de OsteoGroep is uw gezondheid in goede handen. Sleutelwoorden daarbij zijn: continue na- en bijscholing, afspraak op korte termijn, second opinion, bevoorrechte praktijklocaties, informatieve website, centraal telefoonnummer voor informatie.
Voor meer informatie, bezoek de website: www.osteogroep.nl
 
  Andere paramedici
Kinderfysiotherapie
Psychomotorische Kindertherapie
Logopedie
Podotherapie
Oefentherapie Cesar
Osteopathie
Diëtetiek
Sport- en ontspanningsmassage